Ako na alergie (a nielen na ne) po novom

05.08.2006 Celý región

Kto by nechcel byť stále zdravý, krásny a v dobrej nálade! No skúsenosti väčšiny z nás mnohokrát potvrdzujú skôr opak. Aj podľa oficiálnych štatistík sa množ...
Kto by nechcel byť stále zdravý, krásny a v dobrej nálade! No skúsenosti väčšiny z nás mnohokrát potvrdzujú skôr opak. Aj podľa oficiálnych štatistík sa množia rôzne alergie, kožné ochorenia, poruchy kĺbov a chrbtice, nehovoriac už o infarktoch, porážkach a rakovine!

A pritom stačí tak málo, veď kľúč k svojmu zdraviu držíme v rukách my sami. O nových pohľadoch na tieto problémy hovorí MUDr. Gabriela Machalová kožná a praktická lekárka z centra COSMEDERM, starostlivosť o problémovú pokožku v Prešove.

Poznať, čo nám škodí, a čo prospieva, je mimoriadne dôležité. Ak jeme, pijeme, alebo si natierame na pokožku látky, ktoré nám škodia, skôr či neskôr sa to prejaví na poruche zdravia. Je to podobné, ako keď do auta nalejeme nesprávny benzín, a potom sa čudujeme, že sa pokazilo. Rovnako, ak jeme jedlá, ktoré naše telo nevie spracovať alebo vylúčiť, môže sa to odzrkadliť buď na zníženej obranyschopnosti organizmu alebo vzniku alergických ochorení či ekzémov. Taktiež sa telo môže zanášať metabolitmi, ktoré sa ťažko vylučujú z organizmu a tak nepriamo zvyšovať našu hmotnosť, alebo sa môžu tvoriť rôzne vyrážky, ktorými sa nečistoty vylučujú z nášho organizmu, keď prirodzené vylučovacie cesty už nestačia.
Pri niektorých ochoreniach je ich príčina nejasná, alebo ťažko poznateľná. Je to najmä tým, že niektoré alergény pôsobia veľmi pomaly, a preto prejde veľa času od začiatku ich pôsobenia po objavenie sa nežiaducej reakcie. V takomto prípade si už mnohokrát ani nespomenieme na to, čo bolo skutočnou príčinou našich problémov. Avšak aj tu je dobré poznať pravého vinníka, lebo jeho odhalenie vedie k vyliečeniu choroby. Najčastejšie býva príčinou neznášanlivosť niektorých zložiek potravy. Je to pochopiteľné, lebo jesť musíme niekoľkokrát denne, poniektorí ajstále. V poslednej dobe sa dosť podstatne zmenil náš jedálniček, a to najmä „ v prospech“ jedál konzervovaných, chemicky upravovaných, prifarbovaných, či aromatizovaných. Avšak aj jedlá, o ktorých si dokonca myslíme, že sú pre nás prospešné, nám môžu škodiť. Je to preto, lebo každý z nás je iný, každý má „ svoj špecifický“ metabolizmus, a teda niektoré látky dokáže premeniť a vylúčiť bez problémov, iné zasa temer vôbec. Ak nevedomky jeme (alebo sa natierame, či pijeme) látky, ktoré náš metabolizmus nevie spracovať a vylúčiť, tieto sa v tele hromadia, a stávajú sa základom pre budúce ložiská infekcie (keď nevie látky využiť telo, tak ich využije aspoň mikrób), či len jednoducho nám naše telo zanášajú tým, že sa ukladajú do kĺbov, podkožia, kostí, či všade, kde sa dá, a tak nepriamo zvyšujú našu hmotnosť.
V súčasnosti už existuje metóda, ako bez dramatických zásahov zistiť typ metabolizmu a otestovať znášanlivosť jednotlivých potravín u konkrétneho človeka. Možno dokonca otestovať aj kozmetické či čistiace prostriedky bežne používané, rastlinné a živočíšne alergény, a to všetko nezaťažujúcou EAV metódou, dokonca aj tu, v Prešove.
EAV metóda je založená na meraní sondou pomocou špeciálneho prístroja a počítačového programu z určitých bodov na dlani. Ak sa do prístroja vložia príslušné látky, ktoré chceme testovať, môžeme takto veľmi rýchlo a nebolestivo otestovať veľké množstvo látok, dokonca aj takých, ktoré súčasná medicína nedokáže otestovať vôbec, alebo len s veľkými problémami. Metóda bola vyskúšaná na celom rade dobrovoľníkov, a jej výsledky sú veľmi povzbudzujúce. V porovnaní s niektorými klasickými metódami vyšetrenia súčasnej medicíny je omnoho citlivejšia (dokáže zachytiť aj minimálne odchýlky, ktoré klasické testy nezachytia) a v rukách skúseného a erudovaného vyšetrujúceho dokáže mnoho. Ak dokážeme rozpoznať látky, ktoré boli otestované ako škodlivé, a vylúčiť ich z používania (túto podmienku je nutné dôsledne dodržiavať), zdravotný stav sa veľmi rýchlo upravuje a prejavy alergií sú čím ďalej, tým zriedkavejšie.
Za všetky by som uviedla niekoľko prípadov z mojej doterajšej praxe.
Mladý muž prišiel na kožnú ambulanciu nášho centra s ťažkými akné. Po vyšetrení na ložiská v tele klasickou medicínskou metódou a zahájenia liečby jednak lokálnej, či aj celkovej, bol mu navrhnutý test potravinovej znášanlivosti. Jeho výsledky ukázali, že aj napriek tomu, že dodržiaval súčasne preferované trendy vo výžive (rastlinné tuky, biele mäsá, zelenina, ovocie, mliečne výrobky... ) práve jeho organizmus nedokáže spracovať rastlinné tuky, ktoré on, nevediac o tom, konzumoval vo veľkom množstve, v domnení že je to zdravé. Po ich vynechaní z jedálnička a nahradení \"nezdravou\" bravčovou masťou (ktorú ale toleroval výborne), dochádza k veľmi rýchlemu zlepšeniu stavu ochorenia. V súčasnosti je bez väčších zdravotných problémov.
Iný príklad:
Mladá žena, tiež v liečbe na ťažké akné, sa stravovala zdravo, teda podľa súčasných názorov na zdravú výživu. Jej stav ale pomaly progredoval, dochádzalo k tvorbe pomerne veľkých hyzdiacich podkožných infiltrátov na tvári. Trpela pomerne veľkými pocitmi menejcennosti aj preto, lebo súčasná spoločnosť požaduje od modernej ženy aj krásnu pleť. Test potravinovej znášanlivosti ukázal silnú intoleranciu mliečnych výrobkov, najmä jogurtov, ktoré ona skonzumovala aj 3-4 za deň. Po úprave životosprávy dochádza k postupnému zlepšovaniu ochorenia vzhľadom na to, lebo zanášanie organizmu trvalo dlho (desaťročie minimálne), tak aj detoxikácia si žiada svoj čas.
Ďalšia mladá žena s atopickým ekzémom, ktorý trvá roky, po pretestovaní vynechala mäsové výrobky, ktoré vôber netolerovala. Udávalazmiernenie svrbenia a zlepšenie ekzému.
Chlapček v predškolskom veku trpel na časté angíny a ochorenia dýchacích ciest. Testom sa preukázala intolerancia mäsa, čo potvrdil aj sám, lebo mäso mu vôbec nechutilo, ale musel ho jesť na žiadosť matky, \"aby sa dieťa zdravo vyvíjalo\". Po jeho značnom obmedzení v jedálničku (celkom sa ho matka bála vynechať) a detoxikácii dieťaťa je teraz temer bez ochorení dýchacích ciest.
V literatúre mnžno nájsť zmienku o veľmi zaujímavom výskume, ktorý bol urobený na deťoch. Výskumníci nechali zopár detí niekoľko týždňov v miestnosti, kde bol prestretý stôl, na ktorom bolo všetko a sledovali, ako sa budú k potravinám správať malé deti. Výsledky boli veľmi pozoruhodné: Väčšina malých detí si z bohato prestretého stola zobrala skutočne iba to, čo dokázala zjesť a stráviť, a to v takom množstve, že ani nepribrali, ani neschudli. Niektoré deti, ktoré už mali porušené výživové návyky, sa počas prvých dní pokusu prejedli najmä sladkosťami a mali z toho zdravotné problémy. Ako výskum pokračoval, aj tieto deti sa prestali prejedať a s postupom času si začali vyberať tie jedlá a v takom množstve, ktoré im neškodilo. Z tohto výskumu boli potom vyvodené zaujímavé závery:
· Naše telo si poprosí iba toľko jedla, a v takom zložení, ktoré mu neškodí. Sme to my sami, kto si postupne deformuje stravovacie návyky najmä \"modernými\" názormi na správku výživu.
· Veľkú rolu pri deformácii nášho stravovania zohráva aj strach z budúceho nedostatku potravy (sledované deti ním netrpeli, keďže na stoloch bolo vždy všetko) a iné psychologické faktory (názory rodičov na stravovanie.. ), ktoré účinne deformujú naše správanie sa k potravinám.
Tieto zistenia len podčiarkujú dôležitosť správnej výživy. Avšak len vtedy, ak správnou výživou rozumieme potraviny, ktoré náš organizmus dokáže bez problémov prijať, spracovať a vylúčiť. Súčasné trendy \"správnej výživy\" toto nie sú schopné postrehnúť, lebo to, čo škodí jednému, je nezbytné pre druhého, a naopak. Taktiež treba brať do úvahy aj komerčné záujmy firiem vyrábajúcich \"zdravé\" potraviny. Takže základným problémom tak ostáva úž len nájsť odpoveď na otázku: čo mi škodí a čo skutočne prospieva?
Dobrá správa pre tých, ktorí sa chcú stravovať správne, teda v súlade s tým, čo jeho organizmus dobre toleruje.
Testy na znášanlivosť potravín je možné absolvovať aj tu, v Prešove, na našom pracovisku, jediné čo musíte predtým urobiť, je vopred sa objednať na niektorom z nižšie uvedených telefónnych čísel. Trvanie testu je cca 60-90 minút a jeho cena 650, - Sk. Vyšetríme Vám znášanlivosť na temer 160 druhov najbežnejších potravín a korenín ( najbežnejšie druhy ovocia, zeleniny, mäsa, mliečnych výrobkov, rýb, múky, kávu, čaje, soľ, cukor... ) a to všetko nebolestivou ale spoľahlivou EAVmetódou. V prípade, že niektoré potraviny nie sú v štandardnej testovacej sade, dajú sa otestovať aj po ich donesení.
Bližšie informácie a objednávky COSMEDERM, Sabinovská 78, Dr. Machalová, tel: 051/7713928, 0903611565
 

Vyberte región